A Király utca rejtett kincsei Zsidai Csoportot is beleértve

Mert a Spíler megérdemli. És te is!

scroll

A Király utca rejtett kincsei

Magyarország fővárosában járva akár helyiként is érdemes megtekinteni a turistalátványosságokat, hiszen rengeteg csodát kínálnak nekünk. A belvárosba érve egyre több helyet lehet felfedezni, melyet általában turisták lepnek el, azonban ez nem szabad, hogy eltántorítson bárkit a város megismerésétől. Amit pedig semmiképp sem érdemes kihagyni, az a hatodik és a hetedik kerület között meghúzódó Király utca.

 

A nagyjából 1,6 km hosszúságú utca a Deák Ferenc tér és a Lövölde tér között helyezkedik el, merőlegesen a nagykörútra. Megközelítése roppant egyszerű, ugyanis több trolibusz megáll az utcában, de akár a villamos Király utcai megállójából is indulhatunk felfedezni az utcában található látnivalókat, valamint a Deák Ferenc térről indulva sétálva is megtehetjük a távot.

 

A nevezetes utca az elmúlt évszázadokban több névváltoztatáson is átesett. A 18. században első felében egy része a Mittermayerischegasse nevet viselte, míg a másik fele a Lerchenfeldgasse nevet. 1786 tájékán átkeresztelték Englischegasse-re, ami Angol utcát jelentett, majd pár évvel később az Angyali Király utca nevet kapta (Engelische König Gasse). A 19. század elején a bécsi kongresszus után Drei König Gasse, azaz Három király utca lett, amit 1836-ban lerövidítettek, majd 1874-ben magyarosították a ma is ismert Király utcára.

 

Az utca zsidónegyedként is említhető. Egyik látványossága a Pekáry-ház, melyet a 19. század első felében építettek és egy városi rendőr alkapítányról kapta a nevét. Érdekessége, hogy egy időben Krúdy Gyula író és a felesége is itt lakott, valamint itt üzemeltettek zsidó nyomdát, üzletet és egy imaszoba is működött. A Pekáry-ház egykoron a zsidónegyed zárókapujának számított.

 

Krúdy Gyula mellett azonban több nevezetességet lehet az utcához kapcsolni, mint például Petschauer Attila kardvívó világbajnok, vagy Szomory Dezső író. Az utcában született továbbá Gróf András, Wigner Jenő, itt lakott Erkel Ferenc, Weiner Leó, Kabos Gyula, Rákosi Szidi, Agárdy Gábor, valamint Salamon Pál is. A Pekáry-házzal szemben láthatjuk a barokk terézvárosi templomot is, vagy a Liszt Ferenc téren meglátogathatjuk a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet is.

 

Ha pedig a nagy túrában éhesek lennénk, az utcában jobbnál jobb helyeket találunk, akár street foodra vágyunk, akár csak egy könnyed étkezésre egy kávé mellett. A Király utcához kapcsolódik a Nagymező utca is, amely hemzsegni szokott az emberektől, de nem szabad megfeledkezni a Gozsdu udvarról sem, amit szintén itt találunk. A Gozsdu udvar területén szintén lenyűgöző éttermeket találunk, esténként pedig könnyen elvarázsolhat minket a hely hangulata. Ha szórakozásra vágynánk, akár lánybúcsú helyszínnek, akár legénybúcsú helyszínnek is megfelel, de a vendéglátóhelyek valamelyikében akár remek születésnapi bulit is lehet tartani.

 

Nyári szezonban az utcát ellepik az emberek, legyen szó külföldiekről vagy belföldiekről, hisz egyszer mindenképp érdemes megfordulni a nevezetes utcában, azonban télen se marad ember nélkül, ugyanis az ünnepi fények és a meleg gesztenye illata mindig odavonzza az arra járókat. Ha Budapesten tervez valaki városnézést, egy laza délutáni vagy akár esti program keretei között tiszta szívből lehet ajánlani a Király utca megtekintését.


Kapcsolódó cikkek:

Pest belvárosa - a Gozsdu udvar története

Budapesten barangolva megannyi mesés hellyel találkozhatunk a város felfedezése közben. Érdekes programokkal, szórakozási lehetőségekkel van tele a főváros, bármerre is járjunk. De azért vitathatatlan, hogy a legtöbb kikapcsolódási programmal a belváros környékén találkozhatunk, hisz a turistanegyed csak úgy hemzseg a jobbnál jobb helyektől, ahova helyiként is érdemes betérni. Így találhatjuk meg a hetedik kerületben a Király utcában járva a híres Gozsdu udvart is, amit budapestiként is kötelező meglátogatni.

Tovább

Rólunk írták

Rólunk írták

“A gasztro-hangsúlyt a kézműves magyar sörökre és a kenyérlángosra helyezték, utóbbit helyben, fatüzelésű kemencében készítik. A hamburgert kimondottan ajánljuk!”
WeLoveBudapest.hu
“Szerelmek, bánatok, elmorzsolt könnyek, féktelen nevetések, koccintásba belerepedt söröskorsók, hahotázva csilingelő koktélpoharak, végtelenné nyúló idő, morajló emberi tenger, fülledt éjszakák, lüktető zene, félre nem érthető pillantások, örök pezsgés és soha nem múló fiatalság.”
Origo.hu
“Great bar, excellent food and a fantastic waiter ..... Zoltan. Definitely visit if in Budapest!”
Partricia értékelése a Facebookon
“Really good meal here. Didn’t have the wine we wanted, but offered an alternative which was lovely. Had a pizza with the best tomato sauce! My friend had the ribs which were also just delicious. Highly recommend and would definitely eat there again.”
Julie értékelése a TripAdvisoron

Maradjunk kapcsolatban és értesülj Spíler Béla kalandjairól!

Iratkozz fel a Zsidai Csoport hírlevelére!

Feliratkozom

Cím & Info

1075 Budapest, Király utca 13.
/ Gozsdu udvar /

Tel: +36 1 878 1320
E-mail: booking@spilerbp.hu

Vasárnaptól szerdáig 20:00-ig, csütörtökön, pénteken és szombaton 19:00-ig tudunk foglalást felvenni. Ezeken az órákon túl érkezési sorrendben fogadjuk a vendégeket. 12 fő feletti foglalás esetén keress minket itt: booking@spilerbp.hu

 

Etikai kódex

 

Útvonalterv