Pest belvárosa - a Gozsdu udvar története | Zsidai Csoport

Mert a Spíler megérdemli. És te is!

scroll

Pest belvárosa - a Gozsdu udvar története

Budapesten barangolva megannyi mesés hellyel találkozhatunk a város felfedezése közben. Érdekes programokkal, szórakozási lehetőségekkel van tele a főváros, bármerre is járjunk. De azért vitathatatlan, hogy a legtöbb kikapcsolódási programmal a belváros környékén találkozhatunk, hisz a turistanegyed csak úgy hemzseg a jobbnál jobb helyektől, ahova helyiként is érdemes betérni. Így találhatjuk meg a hetedik kerületben a Király utcában járva a híres Gozsdu udvart is, amit budapestiként is kötelező meglátogatni.

 

A hely története igen régre nyúlik vissza, egésze a 19. és a 20. század környékére. A Gozsdu udvart a névadója, a román származású ügyvéd, Gozsdu Manó végrendelete alapján építette a Gozsdu Alapítvány, amely 1870-ben alakult. Az épület Czigler Győző tervei szerint haladt, az udvar 1915-ben készült el. A helyszínt 1952-ben államosították, amelyet 1953-ban a magyar-román államközi szerződés jóváhagyott. Az udvarban egykoron élénk kereskedelem zajlott és a belvárosi élet fontos pontját képezte, épp úgy, mint napjainkban.  Itt alakultak ki az első zsidó imaközpontok, kiskereskedelmi üzletek, textil és ékszerboltok. A második világháború ideje alatt az udvar a pesti gettó részét képezte, ezek után az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Csupán a rendszerváltás után, 1999-ben adták magántulajdonba, végül az Autoker Kft. tulajdonába került.

 

A Király utca 13. és a Dob utca 16. szám között találjuk a hét épületből és hat udvarból álló, négyszintes épületet. Az épületegyüttes összesen 60 000 négyzetmétert foglal magába, ehhez hozzájön a földszinten található 200 méteres sétány, amely 12 000 négyzetméterrel rendelkezik. A hét eredeti épülethet hozzácsatlakozik egy újabb, amely a Holló utca felől található, a sétány azonban a Király és a Dob utca közt helyezkedik el. Az Amir Holding Kft. és az Autoker Holding Zrt. 2009-ben az épületegyüttest felújíttatta, ahogy napjainkban is láthatjuk.

 

Ha most látogatjuk meg a lenyűgöző Gozsdu udvart, számos szórakozóhelyet, kiállító teret találhatunk, valamint rengeteg különböző vendéglátóhely várja az érdeklődőket, olyan neves helyekkel, mint a Spíler, a DiVino, vagy esetleg a Jamie’s Pizzeria. Gyakran rendeznek különböző programokat, mint a kézműves foglalkozás vagy vintage vásárok, így bármikor érdemes idelátogatni, ugyanis folyamatos újdonságokkal lehet találkozni. A programok és elérhető szórakozási lehetőségek minden generáció számára élvezhető, így akár családdal, akár barátokkal érdemes eljönni és kiélvezni a Gozsdu udvar nyújtotta lehetőségeket. A Holló utca épület alatt pedig parkolási lehetőség is fennáll, aki esetleg nem Budapestről látogatná a helyszínt.

 

A hely népszerűségét számokban is mérni lehet. 31 vendéglátóegységgel működik együtt, amik közül válogatni lehet, évente pedig közel egymillió látogatót vonzz be a hely, mind külföldieket, mind belföldieket. A helyszínt pedig további újításoknak tervezik alávetni, ugyanis a Holmes Place wellnesslánc itt tervezi kialakítani a központját, és mozgásstúdiók létrehozását szándékozza.

 

Akármikor járunk Budapesten, szezontól függetlenül érdemes betérni. A programok folyamatosan változnak alkalomtól függően, így gyerekekkel akár gyereknapon, családdal karácsonykor, farsangkor, barátokkal halloweenkor mindenképp megéri eljönni, de ha szemfülesek vagyunk, akár egy divatbemutatóra is érkezhetünk, vagy kedvesünkkel ellátogathatunk Valentin nap alkalmából. Csalódásra nincs esély, ha valaki egy emlékezetes délutánra vágyik, a Gozsdu udvar nyitva áll előtte.

 

Kultúra. Szórakozás. Sítlus. Gozsdu udvar.


Kapcsolódó cikkek:

A Király utca rejtett kincsei

Magyarország fővárosában járva akár helyiként is érdemes megtekinteni a turistalátványosságokat, hiszen rengeteg csodát kínálnak nekünk. A belvárosba érve egyre több helyet lehet felfedezni, melyet általában turisták lepnek el, azonban ez nem szabad, hogy eltántorítson bárkit a város megismerésétől. Amit pedig semmiképp sem érdemes kihagyni, az a hatodik és a hetedik kerület között meghúzódó Király utca.

Tovább

Rólunk írták

Rólunk írták

“A gasztro-hangsúlyt a kézműves magyar sörökre és a kenyérlángosra helyezték, utóbbit helyben, fatüzelésű kemencében készítik. A hamburgert kimondottan ajánljuk!”
WeLoveBudapest.hu
“Szerelmek, bánatok, elmorzsolt könnyek, féktelen nevetések, koccintásba belerepedt söröskorsók, hahotázva csilingelő koktélpoharak, végtelenné nyúló idő, morajló emberi tenger, fülledt éjszakák, lüktető zene, félre nem érthető pillantások, örök pezsgés és soha nem múló fiatalság.”
Origo.hu
“Great bar, excellent food and a fantastic waiter ..... Zoltan. Definitely visit if in Budapest!”
Partricia értékelése a Facebookon
“Really good meal here. Didn’t have the wine we wanted, but offered an alternative which was lovely. Had a pizza with the best tomato sauce! My friend had the ribs which were also just delicious. Highly recommend and would definitely eat there again.”
Julie értékelése a TripAdvisoron

Maradjunk kapcsolatban és értesülj Spíler Béla kalandjairól!

Iratkozz fel a Zsidai Csoport hírlevelére!

Feliratkozom

Cím & Info

1075 Budapest, Király utca 13.
/ Gozsdu udvar /

Tel: +36 1 878 1320
E-mail: booking@spilerbp.hu

Vasárnaptól szerdáig 20:00-ig, csütörtökön, pénteken és szombaton 19:00-ig tudunk foglalást felvenni. Ezeken az órákon túl érkezési sorrendben fogadjuk a vendégeket. 12 fő feletti foglalás esetén keress minket itt: booking@spilerbp.hu

 

Etikai kódex

 

Útvonalterv