Kézműves sörök története Magyarországon, a Zsidai Csoport elmeséli

Mert a Spíler megérdemli. És te is!

scroll

Kézműves sörök története Magyarországon

A magyar népet kezdetektől fogva borivónak hisszük, hisz története távolra nyúlik vissza, azonban senki nem említi, milyen régről is származik a magyarok sörfogyasztási szokása.

 

Őseink már vándorlás közben is könnyűszerrel hozzájuthattak a gabonához, amiből úgynevezett bozát készítettek. A boza búzából, kölesből, árpából, vagy ezek valamilyen kombinációjából készített és főzött ital volt, amely alacsony alkoholtartalommal rendelkezett. A recept igen egyszerű volt, a gabonát kövek közt megőrölték, ezt bőrtömlőbe tették és vízzel vegyítették, majd forró kövek segítségével melegítették. Ezután jöhetett a komló, amivel felforralták, és már fogyaszthatták is szokásos italukat. Az igazi sörgyártás azonban csak később kezdődött.

 

Az első irat, amely sört említ, 1152-ből származik. A 14. században számos háztartás készítette otthon söreit, a későbbiekben pedig a kolostorok is elkezdték átvenni az ital készítését, ami által külön sörcsarnokok nyíltak meg. A céhek kialakulásával külön csoport foglalkozott a sörök gyártásával. Ezek után az Árpád-ház kialakulása hozta meg a változást. Kizárólag az főzhetett otthonában sört, aki földtulajdonnal rendelkezett, ezt nevezték serjognak. Aki ezen joggal rendelkezett, szabályos keretek közt végezhette a „sörlajtolást”, és őket illette a „sernevelő” címke is. Külön figyelmet szenteltek arra is, hogy egy új kolostor alapítása során az egyház berkein belül legalább egy sernevelő is legyen. A 17. századra már számos helyen folyt a sernevelés, területenként tucatnyi sernevelde működött. A sörlajtolás joga egészen a 19. század közepéig tartott, ami után az 1840-es évektől kezdve már bárki árulhatta és importálhatta söreit.

 

Az első magyar serfőzdét 1687-ben alapította Proberger Jakab, ami az Első Pesti Serfőző Ház nevet viselte. A magyar sernevelés azonban hatalmas visszaesést tapasztalt a Rákóczi-féle szabadságharc után. A bebörtönzött sernevelők serfőző házai rövid időn belül összedőltek, így egy időre véget szakadtak ezek a tevékenységek. A legközelebbi felvirágzása az iparnak a 18. század végére és a 19. század elejére tehető. Ebben a korszakban ugyanis sörhiány lépett fel, amiknek a céhek már nem tudtak eleget tenni, így 1813-ban két új serfőző házra adtak engedélyt, hogy a magyar nép továbbra is élvezhesse az alacsony alkoholtartalmú italok fogyasztását. A későbbiekben sem álltak le az építkezések, és újabb serfőzők alakultak, amiknek köszönhetően Pesten kívül Budára és Óbudára is eljutott a nemes ital.

 

Napjainkban a legtöbb helyen járva a sörválaszték széleskörű kínálatát szemlélve ráakadhatunk igazi kézműves sörökre is. Ezeket sokan szívesebben fogyasztják, mint a jól ismert bolti márkákat, ezért is mindenképp előnyös lehet a helyeknek ezen sörök beszerzése és árusítása. Sok más tényező mellett, emiatt is érdemes ellátogatni a Spílerbe, amely Budapest belvárosában színesíti a Gozsdu udvar vendéglátóhelyeit.

 

A Spíler nagy hangsúlyt fektetett italválasztékában a csapolt és palackos sörök mellett a kézműves termékekre is, így mindenki ízlése szerint válogathat belőlük. A Tiltott sörök címszó alatt kipróbálhatjuk a Tiltott Csíki Krémsört, esetleg a Csíki Barna Sört. A Békésszentandrási sörfőzde kínálatában ízesített söröket kóstolhatunk, legyen az a sokak által kedvel meggyes sör, vagy Szent András Könnye fantázianevű ital. A Horizont sörfőzde jóvoltából választhatjuk a Double Gentle Bastardot, a Hazy Queent vagy esetleg a Rebel Berryt, a Pannonhalmi Főapátsági Sörök közül pedig a Pannonhalmi Tripel vagy a Blonde kerülhet a kezünk közé. Végül pedig a Firstcraft Beer választékán gondolkozhatunk el, melyek közt olyan különlegességeket találhatunk, mint a Voodoo Ipa, az Imperial Stout vagy a Belgian Witbier. 

 

Hosszasan kell visszautazni az időben, hogy elérkezzünk a sörtörténet legelejére, azonban egy olyan frissítőről beszélünk, amely generációk kedvencévé vált akkor is és most is. Legyen egy meleg nyári nap, vagy egy hosszú nap utáni pihenés, a kézműves sörök sosem okoznak csalódást, a Spíler pedig biztos nem fog csalódást okozni senki számára.


Kapcsolódó cikkek:

A Király utca rejtett kincsei

Magyarország fővárosában járva akár helyiként is érdemes megtekinteni a turistalátványosságokat, hiszen rengeteg csodát kínálnak nekünk. A belvárosba érve egyre több helyet lehet felfedezni, melyet általában turisták lepnek el, azonban ez nem szabad, hogy eltántorítson bárkit a város megismerésétől. Amit pedig semmiképp sem érdemes kihagyni, az a hatodik és a hetedik kerület között meghúzódó Király utca.

Tovább

Pest belvárosa - a Gozsdu udvar története

Budapesten barangolva megannyi mesés hellyel találkozhatunk a város felfedezése közben. Érdekes programokkal, szórakozási lehetőségekkel van tele a főváros, bármerre is járjunk. De azért vitathatatlan, hogy a legtöbb kikapcsolódási programmal a belváros környékén találkozhatunk, hisz a turistanegyed csak úgy hemzseg a jobbnál jobb helyektől, ahova helyiként is érdemes betérni. Így találhatjuk meg a hetedik kerületben a Király utcában járva a híres Gozsdu udvart is, amit budapestiként is kötelező meglátogatni.

Tovább

Rólunk írták

Rólunk írták

“A gasztro-hangsúlyt a kézműves magyar sörökre és a kenyérlángosra helyezték, utóbbit helyben, fatüzelésű kemencében készítik. A hamburgert kimondottan ajánljuk!”
WeLoveBudapest.hu
“Szerelmek, bánatok, elmorzsolt könnyek, féktelen nevetések, koccintásba belerepedt söröskorsók, hahotázva csilingelő koktélpoharak, végtelenné nyúló idő, morajló emberi tenger, fülledt éjszakák, lüktető zene, félre nem érthető pillantások, örök pezsgés és soha nem múló fiatalság.”
Origo.hu
“Great bar, excellent food and a fantastic waiter ..... Zoltan. Definitely visit if in Budapest!”
Partricia értékelése a Facebookon
“Really good meal here. Didn’t have the wine we wanted, but offered an alternative which was lovely. Had a pizza with the best tomato sauce! My friend had the ribs which were also just delicious. Highly recommend and would definitely eat there again.”
Julie értékelése a TripAdvisoron

Maradjunk kapcsolatban és értesülj Spíler Béla kalandjairól!

Iratkozz fel a Zsidai Csoport hírlevelére!

Feliratkozom

Cím & Info

1075 Budapest, Király utca 13.
/ Gozsdu udvar /

Tel: +36 1 878 1320
E-mail: booking@spilerbp.hu

Vasárnaptól szerdáig 20:00-ig, csütörtökön, pénteken és szombaton 19:00-ig tudunk foglalást felvenni. Ezeken az órákon túl érkezési sorrendben fogadjuk a vendégeket. 12 fő feletti foglalás esetén keress minket itt: booking@spilerbp.hu

 

Etikai kódex

 

Útvonalterv
X